Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookiesSluiten

Vitaler het touringcarvervoer hoogseizoen door?! Resultaten van het onderzoek naar de vitaliteit touringcarchauffers in het hoorseizoen

Het hoogseizoen in de branche van het besloten busvervoer wordt gekenmerkt door hoge piekbelasting, door de onregelmatige tijden en een hoog aantal ritten. Gedurende het hoogseizoen werken touringcarchauffeurs meer uren per week dan buiten het hoogseizoen. Daarnaast neemt de gemiddelde leeftijd van deze touringcarchauffeurs toe. De vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van de chauffeurs kunnen door de bovenstaande ontwikkelingen in gevaar komen.

 

Om dit te onderzoeken heeft het Amsterdam UMC/Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid deze zomer onderzocht of en zo ja hoe touringcarchauffeurs geholpen kunnen worden de vitaliteit tijdens het  hoogseizoen te behouden of te verbeteren. De chauffeurs kregen tips op drie gebieden (link naar de tips):

  1. inspanning-herstel-rust balans

  2. voeding- en drankinname

  3. lichamelijke activiteit

 

Zij gingen hier tijdens het hoogseizoen zelf mee aan de slag. Ondanks dat de tips een deel van de chauffeurs het gevoel gaven zich er vitaler door te voelen, is het gebruik van de tips moeilijk op te brengen in de piekperioden. Conclusie is dat naar andere methoden moet worden gezocht om te zorgen voor behoud van vitaliteit in het hoogseizoen en aan behoud van duurzame inzetbaarheid op de lange termijn.

 

FSO neemt deze conclusie mee in vervolg projecten op gebied van duurzame inzetbaarheid. Nieuwsgierig naar het onderzoek en welke tips chauffeurs wel en niet nuttig en bruikbaar vinden? Download het volledige onderzoeksrapport ‘Vitaler het touringcarvervoer hoogseizoen door: een evaluatie van interventies’.

Dit project is mede mogelijk gemaakt met subsidie uit het Europees sociaal fondsTerug naar overzicht