Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookiesSluiten

Code 95 op rijbewijs van chauffeurs geboren voor 1 juli 1955

Na april volgend jaar mogen er geen beroepschauffeurs meer rijden met een zogenaamde “gratis code 95”. Naar verwachting treedt dan de wetgeving in werking waardoor het verplicht is dat ook oudere chauffeurs, geboren voor 1 juli 1955, over de juiste aantal opleidingsuren beschikken (35 uur in vijf jaar).

Vroeger gold er een vrijstelling op basis van leeftijd maar onder druk van de Europese Commissie heeft Nederland die vrijstelling al in 2015 ingetrokken en de wetsaanpassing volgend jaar vormt het sluitstuk hiervan.


Oudere chauffeurs die niet beschikken over het juiste aantal nascholingsuren ontvangen een brief van het ministerie. Daarin worden zij opgeroepen nog dit jaar het vereiste aantal uren te behalen. Wie de nascholing heeft afgerond, kan een nieuwe code 95 op het rijbewijs krijgen. Daarmee mag men wachten tot het huidige rijbewijs verloopt.

 

In april 2020 vervalt de code 95 op het rijbewijs indien men de verplichte nascholing niet heeft gevolgd vanwege de eerder vervallen vrijstelling.

Het ministerie heeft een aantal vragen en antwoorden geplaatst op de website van de Rijksoverheid:

- rijbewijs met automatisch toegekend vakbekwaamheid code 95 vervangen of vernieuwen;
- rijbewijs zonder code 95 aanvragen.

FSO heeft een subsidieregeling voor code 95 opleidingen.Terug naar overzicht