Als je teveel eet, kan je te zwaar worden. Stress is niet goed voor lichaam en geest. En roken al helemaal niet. Maar hoe zit het met de combinatie van die drie? En wanneer heb je nu eigenlijk een zitinstructie nodig? En hoe sta je eigenlijk in het leven? Daar kom je vanzelf achter als je de Inzetbaarheidsscan voor medewerkers invult. En het is best leuk om te doen.
Veel vragen zijn eenvoudig te beantwoorden. Maar bij ‘Als ik werk, voel ik me sterk en fit’ ga je toch even nadenken. Voel ik me nou altijd wel zo fit? Ook weleens niet, toch? En: ‘Word ik beperkt door mijn gezondheid bij trappen oplopen?’ Tja, dat ging vroeger toch wel iets gemakkelijker… De vragen dwingen je dan ook goed na te denken en vooral eerlijk te zijn. Eerlijk tegen jezelf, want je vult de Inzetbaarheidsscan toch vooral voor jezelf in. Stof tot nadenken Over dat laatste zegt Minke Omlo, projectmanager bij vitaliteitsspecialist Adaptics: “Aan de hand van de antwoorden krijgen de deelnemers strikt persoonlijke adviezen. Maar als van een organisatie vijftien medewerkers of meer aan de scan meedoen, ontvangt de werkgever ook een rapport over de vitaliteit van het personeel. Volledig geanonimiseerd, overigens.” Een voorbeeld: uit de scan blijkt dat 70% van de medewerkers vindt dat ze te hard moeten werken. Dan is dat stof tot nadenken én reden tot ingrijpen voor de baas. Die heeft immers niets aan een hoog, kostbaar ziekteverzuim. Als een bedrijf zich aanmeldt voor de scan, krijgen de medewerkers daar per mail van Adaptics bericht van. In die mail zit een link die je brengt naar het zogenaamde Johan-portaal. Je maakt een account aan, logt via een sms-code in, en krijgt toegang tot alle vragen in de scan.
Ook individueel, dus los van je werkgever, kun je meedoen. En ook die resultaten kunnen bij elkaar worden opgeteld. Dat levert een goed beeld op van de algehele gezondheid van de totale branche. Hoe meer mensen de scan invullen, hoe betrouwbaarder de uitkomst.
Privacy gewaarborgd
Dan toch nog even over dat anonieme. Is de privacy echt gewaarborgd? Daarover zegt Joske Duifhuizen, adviseur vanuit Adaptics voor Sterk aan het stuur: “Absoluut. Of je je nu via je werkgever aanmeldt of rechtstreeks, alleen jij kan bij je antwoorden en de adviezen die daaruit voortkomen. Ook later nog. Best handig om na een jaar nog eens te kijken wat je invulde. Dan zie je ook wat je al verbeterd hebt.” Aan de slag met je eigen vitaliteit Je kunt dus maar het beste de adviezen van de Inzetbaarheidsscan opvolgen. Die krijg je op zes thema’s, direct nadat je de scan hebt ingevuld: leefstijl (met de subthema’s bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning), werkvermogen, stressreacties, werktevredenheid, werkstressoren en energiebronnen. Weer een voorbeeld. Ervaar je je werktempo en werkhoeveelheid als te laag? Bedenk wat je zou willen veranderen – meer verantwoordelijkheid misschien - en ga dan in gesprek met je leidinggevende. Daarnaast krijg je adviezen die direct gelinkt zijn aan de gratis activiteiten van Sterk aan het Stuur. Zoals deelname aan budgetcoaching, voedingsadvies of een overgewicht & leefstijlcoaching. Joske, tot slot: “Ik ben niet eerder tegengekomen dat een sector zo’n omvangrijk pakket vitaliteitsactiviteiten gratis aanbiedt aan werknemers en werkgevers. Dat is echt een luxe. Dus: pak dat cadeautje uit!”
>> Inzetbaarheidscan aanvragen en zie gelijk welke gratis activiteit iets voor jou is!
Terug naar overzicht